Uttryck & Ekvationer: Nytt område – nya tag!

Hej föräldrar / vårdnadshavare!

I ämnet matematik blev eleverna i årskurs 8 färdiga med arbetsområdet Bråk & Procent strax innan påsklovet och vi avslutade med ett skriftligt kunskapstest. Resultatet är sammanställt och blev ganska varierande med elever som verkligen gjorde framsteg och elever som det gick sämre för.

Det gick att skönja ett uppenbart samband mellan de enskilda elevernas resultat och hur väl var och en har anammat de viktiga strategier som finns omnämnda i planeringsdokumenten. Vi kan jämföra det med en skattjakt: Att lära sig matematik utan strategier är som att leta efter en skatt utan skattkarta.

Nu börjar vi på helt ny kula, vilket innebär att eleverna får en ny möjlighet att omvärdera sina arbetssätt och närma sig sitt personliga recept för att lyckas. Det behöver inte se precis likadant ut för varje elev, men bör innehålla strategierna i planeringsdokumentet eftersom dessa i stor utsträckning bygger på forskning och beprövad erfarenhet.

Den nya kulan jag pratar om är det spännande området Uttryck & Ekvationer. Vi ska bland annat lära oss om variabler, formler, uppställning av ekvationer och ekvationslösning. Ekvationer är ett enormt kraftfullt verktyg vid matematisk problemlösning och är något man kan ha nytta av såväl i vardagslivet som i professionellt arbete och självklart för att klara nationella provet i matematik i årskurs 9.

Planeringen finns att skåda/ladda ner via följande länk: Planering – Uttryck och Ekvationer. Jag rekommenderar varmt att som vuxen vara med i planeringen och stötta barnen så ökar möjligheten att de kan göra sitt absolut bästa. För många handlar det mycket om självförtroende. Vi behöver hjälpas åt att bryta den djupt rotade uppfattningen att matematik är svårt. Enligt min uppfattning handlar det som med det mesta annat om självförtroende, attityd och strategier.

Jag tror benhårt på var och en av dessa ungdomar och vet att samtliga kan prestera goda resultat utifrån sina förutsättningar, samt att ingen ska behöva gå ut nionde klass utan minst ett godkänt betyg i matematik. Det är min yttersta målsättning att göra den visionen till verklighet.